Сè што родителот му пренесува на своето дете е во нивната ДНК. Гените можат да бидат оштетени за време на болест и да бидат наследни. Научниците знаат повеќе од 6.000 болести кои поминуваат на овој начин, но има и такви кои преминуваат на следната генерација со 50% веројатност.

Дијабетес

Постојат неколку форми на оваа болест и сите тие се пренесуваат со различна веројатност. Значи, кај лице со дијабетес тип 1, ризикот да се роди бебе со иста болест е 10%. Кај пациенти со дијабетес тип 2, ризикот се зголемува на 80%.

Постојат голем број на промени во геномот на овие луѓе и тоа го докажаа научниците. Сè уште не е познато кои гени ја пренесуваат болеста, но лекарите ги советуваат сите оние со дијабетес во семејството да поминат редовни прегледи за нивото на гликоза.

Кратковидност или Миопија

Наследството на болеста се должи на зголемување на очното јаболко. Како резултат на оваа промена, сликата не е заробена во мрежницата, туку пред неа. Болеста најчесто се јавува кај деца пред зрелоста.

Ако обајцата родители страдаат од кратковидост, тогаш веројатноста тие да имаат дете со таква болест е 50%. Ако само еден страда од миопија, ризикот се намалува на 10%.

 Хемофилија

Хемофилијата е сериозно, наследно нарушување на коагулацијата каде што крвта на пациентот не коагулира соодветно, доведувајќи до тешки случаи на неконтролирано крварење, спонтано или после лесна повреда

Оваа болест се манифестира во патологијата на крвта, што ја менува неговата коагулација. Почесто, синдромот се забележува само кај мажите, а жените се носители и можат да го пренесат на деца.

Ако родителите немаат хемофилија, тогаш веројатноста за појава на потомство со ваква болест е практично нула. Ако барем еден родител е болен, тогаш ризикот да имате дете со иста мутација значително се зголемува.