Ракот на панкреасот најчесто се јавува кај лица постари до 60 години иако е забележано појавување и кај лицата помлади од 30 години.

 Зошто е тешко да се открие во рана фаза?

Положбата на овој орган се наоѓа на такво место што тешко е да се открие преку случаен преглед, а симптомите се такви што луѓето најчесто ги игнорираат.

Изгледате како да сте бремени во четврти месец

Ако сте почувстувале надуеност после обилниот оброк нема причина за паника, но ако тоа трае со денови тогаш се вклучува алармот. Ова е еден од првите симптоми кои жените ги приметуваат но не одат на лекар бидејќи веруваат дека ќе помине. Најчесто не станува збор за рак но е нешто кое треба да се провери на лекар без одложувања.

Очите и кожата се жолти

Ова може да биде симптом за проблем кој е поврзан со алкохолизам, откажување на јетрата или рак на панкреасот затоа што повеќето тумори на панкреасот прво се развиваат на горниот деч од органот па така може да го блокира жолчниот канал. Без разлика на причини овие симптими не се смеат да се игнорираат.

Мачно ви е после десертот

Губењето на апетитот е еден од важните симптоми за рак на панкреасот. Како расте туморот така ги притиска другите органи па почнува да му пречи на желудникот. Резултатот е чувство на слабост и прејадување иако малку сте изеле.

Губите килограми

Тоа што го губите аптетитот може да доведе до забрзано губење на килограмите што значи дека е време да постетите лекар.

Ве боли долниот дел од грбот

Овој тумор не само што предизвикуван проблем со желудникоѕ туку може да ги притисне и останатите дела од телото како половината и мускулите кои ја опкружуваат. Ако болката е константна задолжително посетете лекар.