Неколку студии покажаа дека постојан сон и постојана утринска рутина придонесуваат за поздрав начин на живот. Истовремено легнување порано и порано будење може да го подобри вашиот живот на многу начини.

Според германското истражување, луѓето кои рано се будат и се повеќе од утрински тип, всушност се поупорни, подобри се за соработка и копнеат по нови искуства.

Ќе бидете повнимателни и помалку загрижени
Анксиозноста, верувале или не, е поврзана со навиките за спиење, а истражувањата го утврдија тоа. Раното будење може да ви обезбеди подобро здравје и за телото и за умот. Истражувањата покажаа дека луѓето кои рано се будат е поверојатно да бидат поуспешни на работното место и брзо ќе ги завршат своите задачи.

Помалку ќе ги одолговлекувате обврските
Ако сте навикнале да го притискате копчето за одложување кога ќе се огласи вашиот аларм наутро, време е да престанете да го правите тоа. Науката тврди дека ќе го одложувате извршувањето на задачите и другите обврски во текот на денот помалку ако имате подобри утрински навики. Ова е само уште една причина да станете на време и да го започнете денот со ентузијазам.

Ќе бидете посреќни со вашиот живот
Строго дефинираното време на спиење и будење ги прави луѓето посреќни. Вообичаената рутина на спиење и будење доведе до 13% поголемо задоволство во приватниот живот на луѓето, зголемување на финансиите за 18% и 21% поголемо задоволство во рамнотежата помеѓу деловниот и приватниот живот, покажа истражувањето.

Ќе се чувствувате поенергично
Постојат луѓе кои секој ден се обидувале да се разбудат во исто време, а нивните резултати се доста интересни. Добар пример за ова е медицинската сестра која реши да се буди секој ден во седум часот, дури и за време на викендите. По некое време, таа забележа дека вежба почесто, спие подобро, јаде подобро, па дури и се буди пред да се вклучи алармот.

Варењето ќе биде подобро
Сите ние имаме деноноќен ритам, односно природен, внатрешен процес кој го регулира нашиот циклус на спиење и будење. И нашите црева работат во согласност со тој процес. Ако одиме да спиеме и да се разбудиме во исто време и да имаме соодветна диета, нашиот дигестивен систем ќе функционира поправилно, а метаболизмот ќе биде побрз.

Имунитетот ќе биде посилен
Спиењето игра важна улога во нашиот имунитет. Нашиот имунолошки систем може да нè заспие, како и да не разбуди. Будењето во исто време секој ден навистина може да му помогне на нашиот имунолошки систем, бидејќи метаболизмот ќе биде добро организиран.