Често се случува, особено сега, кога температурите се високи, да ја пуштиме климата во автомобилот веднаш штом го ставиме стартниот клуч. На овој начин не само што си го ризикуваме сопственото здравје, но и здравјето на своите најблиски. Факт е дека оставајќи го автомобилот на улица, ние секогаш ги затвораме прозорците, па никој не може да влезе внатре.

Но, автомобил паркиран на сенка со затворени прозорци во текот на денот, акумулира 400-800 мг бензен. Ако возилото е паркирано на сонцето при температура над 16 степени, нивото на бензен достигнува 2 000-4 000 мг, што е 40 пати повеќе од дозволеното ниво.

Седејќи во автомобилот, во кој се затворени прозорците, луѓето почнуваат да дишат бензен. Овој штетен токсин се одразува лошо на бубрезите, коските и црниот дроб. Затоа, пред да го вклучите клима уредот, отворете ги прозорците за 2 минути. Така не само што ќе проветрите, но и ќе се ослободите од штетните испарувања кои се насобрале.

Медицинско истражување

Резултатите од истражувањето покажуваат дека, пред да почне да лади, климата го “ротира” целиот загреан воздух, а со него и бензенот – токсин, кој предизвикува рак. Затоа, пред да тргнеме, треба да го пуштиме моторот, да ги оставиме вратите отворени, да ги отвориме и прозорците, да ги затвориме вратите, да ги ставиме ремените и да ја пуштиме климата.