Преголемиот стрес го нарушува нашето ментално здравје, кое може да ви предизвика многу проблеми, вклучително и проблеми со срцето. Таканаречениот „удар“ може да се избегне ако се смирите и престанете премногу да се грижите.

Сè повеќе, луѓето страдаат од ментални заболувања и одат на терапија со психолог или кај психијатар. Никој не вели дека има нешто лошо во барањето помош, но ако отстраните некои од лошите навики кои ви пречат на психата, ќе си помогнете себе си.

Во следните редови, прочитајте што треба да избегнете да правите за да постигнете мир на умот:

Настојувате да бидете најдобри секогаш во сè

Перфекционизмот не е сè!

Се обидувате да бидете први, број еден во професијата, во вашиот личен живот или во универзумот. Ова е најефикасниот начин за добивање на посакуваното емоционално задоволство, но и исто така, преголемиот товар и стрес може да го наруши вашето ментално здравје.

Не ставајте ја  работа пред вашето семејство, вашите односи и вашите најблиски

Мислите дека најблиските можат без вас и дека парите и растот на кариерата се најважни.

Целото време го поминувате на работа, но мала е веројатноста вашите деца да ви кажаат благодарам за тоа што скоро никогаш не сте биле дома.

Вашиот шеф може да ве пофали, па дури и да ви даде бонус што можете да го потрошите за нова набавка, но тоа нема да ви донесе насмевка на вашето мало сонце и времето поминато со него.

Да знаете сè и да сториме сè како што треба

Може ли некој да знае нешто подобро од вас? Може ли личност како вас да направи грешка?

Ако некој се посомнева во вас и во вашите способности, вие правите сè за да го докажете спротивното.

Вие контролирате сè што можете

Не можете да одите во кревет сè додека не знаете точно каде да купите осигурување за следната година. И што напиша во разговорот на социјалните мрежи со останатите родители? Не заборавате да проверите и доцна во ноќта. Се јавувате најмалку десет пати во текот на денот на сопругот/гата или децата.

Секоја минута од вашиот живот мора да биде длабоко значајна

Немате право да бидете бавни и мрзливи, дури и кога ќе завршите работа. Дури и за време на викендите. Како да бидете мрзливи кога имате толку многу работи?

Суперхероите, специјалните луѓе, не одмораат. Па, затоа се одлични.

Размислувате на глобално ниво: или сè или ништо

Зошто да се задоволиме со малку? Или сè или ништо. Вие сте или губитник или победник. Или црно или бело.

Автомобил? Најдобриот.  Не можете да си го дозволите тоа, но сите соседи ќе ви завидуваат. Вреди да дадете се од себе. Барате работа со скромен почеток? Не, мајка ти тебе не те родила за тоа. Барајте веднаш работа со чин повеќе и многу нули во вашата плата.

Светот треба да ве цени

Зборот што најмногу го користите е „мора“. Што мислите со зборовите не сакам? Што сакаш да кажеш со тоа дека не ти се допаѓа? Мора да се направи. Секој живее на тој начин.

Ако никој не му должам ништо на никого, светот ќе пропадне. И во целина, ова е чиста себичност.

Ја трошите енергијата

Ова е најдобриот начин за брзо да добиете рани, стрес и многу психички проблеми.