Некои научници веруваат дека преваленцата се зголемила во последните неколку децении. Иако карциномот на дојка најчесто се смета за болест која ги погодува жените, карциномот на дојка се јавува и кај мажите! Машкиот карцином на дојка е релативно ретка болест. Помалку од еден процент од сите случаи на рак на дојка се развиваат кај мажи, а само еден од илјада мажи некогаш ќе биде дијагностициран со карцином на дојка.

И покрај тоа што мажите не развиваат гради кои произведуваат млеко, од ткивото што се наоѓа во градите може да се развие карцином.

Мажите носат поголема смртност отколку жените, пред се затоа што свеста кај мажите е помала и со помала веројатност можат да претпостават дека една грутка може да им значи и карцином на дојка. Поради оваа причина, многу малку студии ги проценуваат факторите на ризик кај посилниот пол. Најчесто се јавува кај постари мажи, иако карциномот може да се појави на која било возраст.

Фактори на ризик од рак на дојка кај мажи

Факторите кои го зголемуваат ризикот на човекот од карцином на дојка вклучуваат:

  • Изложеност на зрачење;
  • Семејна историја на карцином на дојка кај неговите роднини;
  • Наследни генетски мутации, како што е генот BRCA2.

Просечната возраст на дијагностицирање е 64години, а 51% од дијагнозите се појавиле на возраст меѓу 50 и 69 години. Само 15% добиле дијагноза пред 50-годишна возраст.

Симптоми на рак на дојка кај мажи

„Најчестиот симптом е безболна грутка или отекување зад брадавицата.“

Најчестиот симптом на машки карцином на дојка е безболна грутка или отекување зад брадавицата. Другите симптоми може да вклучуваат празнење од брадавицата или грутка, а може да се јави и задебелување во пазувите. Иако повеќето мажи дијагностицирани со карцином на дојка се постари од 65 години, не е исклучено дека ракот на дојка може да се појави и кај помлади мажи. Покрај тоа, бидејќи не постои рутински скрининг за рак на дојка кај мажите, важно е да се проверат грутки во дојката и/или задебелување во пазувите.

Поради оваа причина, возрасен маж доколку открие грутка, треба да се обрати на лекар.

Научниците сакале да разберат што може да има полоши здравствени исходи

Откриле дека прогнозата е посиромашна кај црните мажи, постарите пациенти, лицата со тековни здравствени проблеми, како и оние со повисоко ниво и стадиум на тумор, односно откривање во поодмината фаза.

Прочитајте:  Сè за шизофренијата

Спротивно на тоа, прогнозата била подобра за мажите чии тумори го носеле рецепторот на прогестерон и мажите кои примале зрачење, антиестрогенска терапија или хемотерапија.

Третман

Добро е што машкиот карцином на дојка е сличен на ракот на дојка кај жените, така што може да се користат апсолутно истите третмани. Машкиот карцином на дојка обично се третира со операција за отстранување на дојка (модифицирана радикална мастектомија). Во некои случаи, можна е операција за зачувување на дојката.

Бидејќи машкиот карцином на дојка е толку редок, немало сеуште таква можност да се истражат подетално третманите за рак на дојка кај мажи.