Името „негативни калории“ е често погрешно сватено – едноставно, секоја храна има одредена калориска вредност, без оглед колку е мала. Тоа е поради што негативните калории се нарекуваат така, факт е дека нашето тело троши повеќе енергија обработувајќи ја, отколку што внесуваме конзумирајќи ја.
1. Целер
Број на калории: 3 по парче со средна големина
2. Домати
Број на калории: 22 на домат со средна големина
3. Моркови
Број на калории: 2 на 10 грама
4. Брокула
Број на калории: 49 на цвет со средна големина
5. Грејпфрут
Број на калории: 104 по парче со средна големина
6. Ротквици
Број на калории: 1 по големо парче
7. Гуава
Број на калории: 45 по парче со средна големина
8. Малина
Број на калории: 0,5 по парче
9. Праска
Број на калории: 38 по парче со просечна големина
10. Аспарагус
Број на калории: 10 по врзуванка
11. Јаболко
Број на калории: 95 на парче со средна големина
12. Варена зелка
Број на калории: 17 на 250 грама
13. Мандарини
Број на калории: 37 по парче
14. Лубеница
Број на калории: 75 по осмина средно големо парче
15. Варена боранија
Број на калории: 44 на 250 грама
16. Феферони
Број на калории: 18 по парчиња
17. Ананас
Број на калории: 28 по круг
18. Варен спанаќ
Број на калории: 7 на 250 грама
19. Диња
Број на калории: 45 по осмина диња