Месецот во кој сте родени, открива од кои болести може да заболите во текот на животот. Не е измислица, има многу вистина во ова, бидејќи секој месец носи промени, надворешните влијанија, сончевите денови, студот и топлината…

Еве го календарот:

Јануари

Луѓето родени во првиот месец страдаат во просек повеќе од висок крвен притисок, карцином на белите дробови и срцеви заболувања. Тие исто така имаат двојно поголема веројатност да имаат дијабетес тип 2 и дебелина. Неколку студии покажаа дека луѓето родени во јануари и декември имаат поголема веројатност да развијат депресија и шизофренија. Во најтемните зимски месеци, недостаток на витамин Д доведува до чувства на осаменост и безнадежност. И покрај сето ова, овие лица имаат долг животен век.

Февруари

Многу луѓе родени во февруари страдаат од ослабен имунолошки систем. Ова доведува до развој на алергија на полен, како и други алергиски заболувања. Исто така, тие често страдаат од рак на белите дробови и простата, како и васкуларни калцификации. Од друга страна, луѓето родени во февруари ретко ги каснуваатинсекти.

Март

Луѓето родени во март често страдаат од ангина. Екстремите се чести кај жените, така што тие или имаат прекумерна тежина или се анорексични. Слабата точка на луѓето родени овој месец е нивното срце. Тие често страдаат од вентрикуларна фибрилација, нарушувања на срцевиот вентил и срцева слабост. Рак на простата не е ретка појава кај нив. Како и луѓето родени во февруари, луѓето родени во март страдаат од алергии на полен.

Април

Луѓето родени во април се изложени на зголемен ризик од карцином. Тие често имаат пулмонални и респираторни заболувања, како и срцеви заболувања. Тие исто така страдаат од болка во грлото, но поретко бронхитис. Во зрелоста, тие обично имаат песимистички поглед на светот, па затоа развиваат депресија. Тие исто така се склони кон пиење алкохол.

Мај

Прво, добрата вест за луѓето родени во мај и јуни – тие се со помала веројатност да се разболат од другите. Тенденцијата за развој на рак е значително мала. Сепак, тие се изложени на зголемен ризик од мултиплекс склероза, висок крвен притисок и нетолеранција на глутен. Луѓето родени во мај честопати стануваат депресивни во староста. Стапките на самоубиства се за 17% повисоки отколку кај есенските или зимските раѓања.

Јуни

Кога се под стрес, луѓето родени во јуни имаат мал апетит. Тие имаат тенденција кон анорексија 30% повисока од просекот, како и висок ризик од заболување од дијабетес и срцеви заболувања во старост. Сепак, тие ретко страдаат од карцином или срцев удар. Тие се оптимисти и позитивни за животот.

Јули

Родени во јули генерално немаат проблем со депресија. Сепак, нивни најслаби точки се дигестивниот систем и исто така забите и коските. Покрај тоа, тие се со поголема веројатност да страдаат од дијабетес тип 1. Исто така, интересно е што тие генерално имаат помалку деца од сите други. Сепак, тие исто така имаат добра причина да бидат среќни – оние родени во јули имаат најмал ризик од мозочен удар и срцев удар и ретко имаат карцином.

Август

Родените во август, често страдаат од траги на прашина. Покрај тоа, тие често страдаат и од конјунктивитис. Сепак, раодените овој месец имаат многу здраво срце и се помалку склони кон срцев удар и мозочни удари. Тие исто така имаат многу мала шанса да заболат од карцином или астма.

Септември

Роденте во септември често имаат проблеми со егзема во детството. Сепак, со текот на времето, овој проблем генерално исчезнува. Покрај тоа, тие се со помала веројатност да заболат од дијабетес, срцеви заболувања или воспаление на крајниците. Ама, многу често тие имаат проблем со стомакот, воспаление на респираторниот систем и алергија на трагови од прашина.

Октомври

Ако сте родени во октомври, до сега мора да се зацврстите. Октомвриските деца страдаат од скоро сите видови на болести, вклучувајќи фрактури на коските, остеопороза, забни проблеми и далеку над просечната астма, имаат проблеми со вените и респираторните инфекции. Сепак, не е сè црно. Родените во октомври имаат најдолг животен век и многу малку шанси да заболат од карцином, срцеви заболувања и висок крвен притисок.

Ноември

Акутен бронхитис, вируси, невродерматитис, невролошки заболувања и нарушување на недостаток на внимание се многу чести кај луѓето родени во ноември. Сепак, вообичаените заболувања во денешно време, како што се дебелината, дијабетесот и срцевите заболувања, многу ретко влијаат на нив. Покрај тоа, нивниот животен век е подолг од просекот, а освен тоа, тие ретко имаат проблеми со плодноста и репродуктивните органи.

Декември

Родените во декември се изложени на зголемен ризик од разни видови повреди како што се фрактури, модринки. Исто така чести се болести како што се шизофренија и манична депресија. Сепак, тие исто така имаат натпросечен животен век и обично се поштедени од болести вообичаени за староста, како што се дијабетес и срцеви заболувања.