Каланхое е лековито растение со антинфламаторно и антисептичко и тонизирачко дејство, а преставува и силен симулатор на регенерација на ткивата. Неговите лековити својства се користат кога растението ќе достигне висина од 40-60 сантиметри и кога долната страна ќе стане густа.

Каланхоето не е отровно растение, со него може да се чистат и лекуваат рани, а го намалува и воспалението. Особено добри резултати се постигнуваат при лекување на изгореници и скршеници.

Свежи, измиени и насечени листови од растението, сокот од каланхоето и тинктурата служат за лекување рани, чиреви, воспаленија, а се користи и во вид на капки.

Кај лекување изгореници растението се меша со изматена белка и се нанесува на повреденото место. Резултатите кои ги дава ова растение ќе ви заменат многу антибиотици во домот.