Вечерата е важен оброк како појадокот и ручекот, па затоа не треба да се прескокнува. Но, ако сакате да изгубите тежина, важно е што јадете за вечера. Можете да ослабете со задоволство и без напор, а во тоа ќе ви помогне супата што треба да ја јадете за вечера.
Зошто треба да јадете домашна супа навечер?
Се подготвува од природни производи богати со корисни микроелементи (месо, риба, зеленчук, житарки);
Содржи многу вода, поради што желудникот брзо се полни, а чувството на глад исчезнува без да се трошат голема количина на штетни калории.
Има (со исклучок на супите кои се служат ладни) висока температура, па затоа не може брзо да се јаде. За формирање на чувството на ситост е важно и времетраењето на внесувањето храна. Кога брзо ќе се наполниме со плескавица или сендвич или некоја брза храна, ризикуваме да дојдеме во ситуација каде чувството на ситост се уштене настанало, а стомакот е веќе полн.
Како да направите нискокалорична супа
Со цел супата да биде вкусна, но во исто време лесна за дигестивниот систем, треба да следите неколку препораки:
Исечете ги видливите маснотии и кожата од месото. Дајте предност на нискокалорична храна (пилешко, мисирка, зелка, артишок, бибер, морков, бисер јачмен, просо и ориз);
Кога пржите зеленчук, користете минимална количина растително масло.
Луѓето со хипертензија не треба да додаваат сол во супата кога ја подготвуваат. За да не биде блага, можете да ја зачините со природни зачини, билки или лук. И лекарите ги советуваат луѓето со нарушен метаболизам да избегнуваат супи од јаки говедски коски.