Од готови кори и сочни филови нема кој нема да ви побара рецепт.
Состојки:
пакување готови кори за пита
500 гр шампињони
2 помали празови
сол, бибер
1 dcl масло
4 dl кисела вода
2 дл брашно
150 гр гриз
прашок за пециво
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Празот и печурките ситно исецкајте ги, па убаво измијте ги, исчистете ги и ситно исецкајте ги. Потоа во тава со малку масло продинстајте го празот. Откако ќе омекне, додадете ги печурките. Зачинете и пржете додека не ја сменат бојата. Истурете чаша вода и динстајте додека течноста не испари. Оставете да се излади.
Посебно измешајте ги киселата вода, маслото, солта, гризот и прашокот за печиво, па постепено додавајте го брашното. Во тава обложена со хартија за печење ставете 2 кори и покријте ги со филот од брашно. Додадете ја кората, а потоа филот со печурки. Постапката повторувајте ја додека не останат само 2 кори. Ставете ги одозгора, па свиткајте ги навнатре и покријте ги со остатокот од смесата со брашно. Питата се пече половина час, во рерна загреана на 180 степени.