Бројот на заболени од оваа тешка болест се зголемува во последно време и затоа неопходно е да се препознаат симптомите.

Онколозите ги истакнуваат најчестите симптоми кои укажуваат дека настанал рак во телото. Секако, најдобриот начин е редовната посета на лекар и систематски прегледи кои често луѓето ги избегнуваат.

Јасните сигнали се јавуваат дури кога болеста се развила, а тогаш веќе е доцна.

Слабост – ова е предизвикано од значаен губиток на крв, што доведува до губење на протеинот хемоглобин, чија главна функција на транспортот на кислородот до ткивата и органите, поради што се чувствува генерална слабост во телото.

Нагло губење на тежината – ако изгубите 5 килограми месечно од необјасниви причини, ова е аларм да се јавите на лекар. Тоа може да биде предизвикано од нарушено здравје на белите дробови, желудникот и органите за варење.

Покачена телесна температура – зголемената телесна температура која не поминува со денови е реакција на нарушениот имунолошки систем.

Болка – овој систем се појавува во последните фази од ракот.

Ракот е многу лоша болест која напредува брзо и затоа е важен редовниот преглед.

Превенцијата на ракот може да се постигне со усвојување на здрави навики:

-намалување на употребата на рафинирани масла,

-исфрлање на газираните сокови,

-да се намали исхраната на јадења од микровална,

-да се исфрли употребата на алкохол,

-да се намали користењето на преработена храна,

-да не се конзумира храна од пластична амбалажа,

-преработениот шеќер да се намали на минимум.

Овие намирници треба да се дел од исхраната:

-многу овошје и зеленчук,

-мед,

-протеини од зеленчук,

-2 чаши вода на празен желудник,

-здрави сокови,

-топла храна, но не зрела.