Големата кашлица е предизвикана од бактеријата Bordetella pertussis и е многу заразна респираторна болест позната по силните напади на кашлање. По овие напади, болните често мора да земат длабок здив. Како и ковид-19, инфекцијата се шири низ респираторниот тракт кога заразеното лице кашла или кива. Луѓето во близина можат да ги вдишат овие капки и да се заразат, истакнува Националната здравствена служба на Велика Британија.

Големата кашлица ги погодува сите возрасти, кај возрасните обично е поблага и се опишува како 100-дневна кашлица што може да се лекува. Но, кај децата тоа може да доведе до компликации – пневмонија (воспаление на белите дробови), отежнато дишење, напади…

Националната здравствена служба во Британија (НХС) препорачува веднаш да се јавите кај вашиот лекар доколку вие или вашето дете почувствувате некој од следниве симптоми:

– Усните, јазикот, лицето или кожата на вашето дете одеднаш стануваат сини или сиви
– Вие или вашето дете имате тешкотии со правилното дишење (плитко дишење)
– Вие или вашето дете имате болка во градите која е полоша кога дишете или кашлате – ова може да биде знак за пневмонија
– Вашето дете има големи напади

Голема кашлица (пертусис) е бактериска инфекција на белите дробови и дишните цевки. Многу лесно се шири и понекогаш може да предизвика сериозни проблеми. Важно е бебињата и децата да се вакцинираат против тоа.

Проверете дали вие или вашето дете имате голема кашлица
Првите знаци на голема кашлица се слични на настинка, како што се течење на носот и болки во грлото (високата температура е невообичаена).

По околу една недела, вие или вашето дете:

– ќе добиете напади на кашлање кои траат неколку минути и се влошуваат ноќе
– може да испуштите звук на „пукање“ – отежнато дишење помеѓу кашлање (помалите бебиња и некои возрасни можеби нема да „завиваат“)
– може да има тешкотии со дишењето по нападoт на кашлање и може да добие сина или сива боја (млади доенчиња)
– може да предизвика густа слуз, што може да натера да повраќа/те
– може да станете многу црвени во лицето (почесто кај возрасните)

Кашлицата може да трае неколку недели или месеци.

Најважен начин за спречување на пертусис е целосна имунизација.