Еден британски лекар сподели изненадувачки предупредувачки знак за деменција, состојба која го уништува умот и која погодува повеќе од 55 милиони луѓе ширум светот.

Очигледните симптоми на деменција вклучуваат губење на меморијата, но д-р Ахмад Кундакар изјави дека отежнатото голтање може да биде ран показател за нарушувањето.

Всушност, овој необичен симптом, познат и како дисфагија, беше спомнат во студија објавена во 2008 година во Националната медицинска библиотека.

„Дисфагијата е предизвикана од оштетување на мозочните региони одговорни за движење и координација, вклучувајќи ги и оние кои го контролираат рефлексот на голтање“, рече Кундакар, додавајќи:

„Луѓето кои живеат со деменција може да доживеат мускулна слабост, проблеми со координацијата и намалена чувствителност на грлото, што доведува до тешкотии при голтање.

Главната причина за деменција е Алцхајмеровата болест, добро позната болест која е распространета кај постарите лица и влијае на губењето на меморијата и однесувањето.

Симптомите на дисфагија споделени од д-р Кундакар вклучуваат опсесивно џвакање и чувство на потреба да се држи храната во устата додека јаде. Ова ќе доведе до губење на тежината, дехидрација и неухранетост.

NHS East Sussex Healthcare Trust вели дека знаците на дисфагија се широко распространети и не треба да се игнорираат, нагласувајќи колку често луѓето со деменција имаат потешкотии да јадат или пијат. Тие истакнуваат дека ризиците поврзани со дисфагијата се аспирација (храната оди во белите дробови), гушење, лоша исхрана и намален квалитет на живот.