Неодамнешната студија на израелските истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една чаша црно вино го подобруваат нивното здравје.

Имено, овие луѓе имаат пониско ниво на холестерол отколку лицата кои навечер пијат бело вино или вода.

Истражувачите врз основа на оваа студија заклучиле дека умеренето консумирање на црно вино (благодарение на високата концентрираност на полифенол во црното грозје) не му штети на здравјео, туку го намалува ризикот од кардиоваскуларни и метаболички заболувања.