Марулата е извор на многу хранливи состојки важни за здравјето – богата со витамини А, Ц, Е, Б1, Б2, Б3, Б6, фосфор, калциум, магнезиум, железо и бакар. Кај зелената салата важи правилото: потемни листови, поголема хранлива вредност.

Многу фанови на салата имаат навика да ги фрлаат првите надворешни листови. Но тоа е апсолутно погрешно, бидејќи надворешниот дел содржи двојно повеќе витамин Ц од внатрешниот.

Марулата е најдобро да се јаде свежо набрана бидејќи ги губи минералите и витамините.