Пред да вадите крв полни 12 часа не треба да се јаде. Во утринските часови, на денот на вадење на крвта, дозволено е да се испие малку вода, а исклучоци се прават само во итни случаи.

На празен стомак се прават анализи на гликозата во крвта, триглицеридите, холестеролот, витаминот B12, фолната киселина, алкалната фосфатаза, бета-CrossLaps-от (маркер на коските), остеокалцинот, железото, кортизолот, како и кога се прави тест издишување на хеликобактеријата, PTH и хомоцистеинот. Спротивно на тоа, не треба да гладувате за да го одредите туморскиот маркер.

Пред вадење крв

Последниот оброк пред утрешното вадење на крв може да биде лесна вечера, и тоа не подоцна од 19 часот. Утрото на денот на вадење на крв не е дозволено ништо друго освен малку вода, а 48 часа пред вадење на крвта, да се избегнат лекови (освен задолжителните), посилен физички напор и алкохол.

Маснотии во крвта

Две недели порано, треба да се храните нормално. Избегнувајте вежбање и алкохол два дена пред да ја вадите крвта. На ден пред вадење крв се препорачува немасна храна и избегнување кафе по 19 часот.

Вадење на крвта не треба да се спроведува пред да поминат 8 недели од акутен миокарден инфаркт, хируршка операција, траума, бактериска или вирусна инфекција.

Определување на железо во крвта

Два дена претходно, не пијте сокови збогатени со витамини (боровинки, црна рибизла, капина, цвекло), цедевита и BlackBerry вино, бидејќи може лажно да го зголемат железото, па резултатите нема да бидат валидни.

Толеранција на гликоза (OGTT)

Пациентите не треба да јадат најмалку 8, а најмногу 12 часа. За време на тестот, пациентот постојано е во лабораторија. За тоа време, не смее да пуши, да јаде, да пие, ниту да се изложува на напори.

Тромбофилија
Повеќето тестови за тромбофилија (крв од периферната вена) не смее да се врши додека пациентот е на терапија за разредување на крвта како резултат на влијанието на третманот на резултатите од анализата.

Хормони на тироидната жлезда од крвта
Хормонската терапија на тироидната жлезда може да влијае на резултатот, па важно е на денот на вадење на крвта да не се земе лек. Можете да го земете веднаш по тестот.

Утврдување на крв во столицата
Седум дена пред давање на примерокот треба да се избегнуваат лекови (освен неопходните пропишани од страна на лекар). Тестот одложете го ако имате период, дијареа, крварење од хемороиди и уринарниот тракт.

Земање урина (за еднократна употреба)

Мора да поминат најмалку 4 часа од последното празнење на мочниот меур. Првиот млаз се фрла, а средниот се собира во стерилен сад. Не се зема за време и околу менструацијата.

Собирање на 24-часовна урина (биурет)
Започнува со второто утринско мокрење. Во текот на целиот ден и ноќ, урината се собира и складира на студено место. Следното утро, се додава првата утринска мочка и се носи во лабораторија.

Тест на издишување на хеликобактерија
Во утринските часови не смеете ништо да јадете ниту да пиете, дури и да чистите заби. Тестот се спроведува најмалку четири недели по последната доза на антимикробни лекови и 2 недели после антисекреторниот лек.