Газираната вода е освежителен пијалок, но дали премногу газирана вода може да биде штетна за вас? Газирана вода е еден од омилените пијалоци на многумина. Бидејќи газираната вода содржи минерали, дали треба да се грижите дека премногу газирана вода може да предизвика камења во бубрезите?

Камењата во бубрезите се абнормални тврди наслаги на минерали и соли кои се формираат во бубрезите. Камењата во бубрезите се состојат од наслаги на калциум и оксалати. Камењата во бубрезите може да бидат болни бидејќи се движат низ уринарниот тракт и предизвикуваат блокада на бубрезите.

„Камењата што остануваат во бубрегот обично не предизвикуваат болка, но можат да доведат до оштетување на бубрезите или сериозни инфекции на уринарниот тракт“, вели урологот Скот Д. Милер.

Камењата во бубрезите се формираат кога концентрацијата на минерали и соединенија кои формираат камења во вашата урина станува превисока. Значи, дали газираната вода може да предизвика камења во бубрезите?

Газирана вода содржи природни минерали и елементи во трагови, обично од подземни извори. Заблудата дека газираната минерална вода предизвикува камења во бубрезите доаѓа од фактот дека содржи минерали. Сепак, овие минерали се природни и во мали дози. Милер наведува дека малите количини на минерали не влијаат на формирањето на камењата. Сепак, пиењето премногу засладена сода може да го зголеми внесот на шеќер, зголемувајќи го ризикот од некои состојби, како што е дијабетес тип 2.

Д-р Милер истакнува дека оваа асоцијација на газирана вода и камења е голема заблуда и додава дека сè што е умерено не може да наштети, вклучително и внесувањето на газирана вода во организмот.