Има многу придобивки кои луѓето можат да ги искусат како резултат на редовно вежбање.

Како што е објавено во студија од 2018 година, доживотното вежбање е поврзано со долговечноста и доцнењето на појавата на дури на 40 хронични состојби, од кои некои вклучуваат дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести.

Иако вежбањето најмногу го поврзуваме со здрава тежина и подобро здравје на срцето, има и други придобивки за кои можеби не размислуваме, како што е здравјето на белите дробови. Можеби не размислуваме редовно за здравјето на белите дробови, но треба да му дадеме приоритет како и другите аспекти на здравјето. За среќа, постои една форма на вежбање што може да го подобри здравјето на белите дробови повеќе од било кој друг вид на вежбање. Исто така, тоа не одзема толку време или интензивно како што мислиме.

Клучот е да се движите најмалку 150 минути неделно.

„Редовното одење е важно за здравјето на белите дробови. Тоа помага да се подобри капацитетот на белите дробови, како и да се одржи капацитетот за вежбање“, вели пулмолог д-р Пол С. Хан за Парад.

Значи, ако сакаме да се придржуваме до режимот на одење кој го подобрува здравјето на белите дробови, д-р Хан вели дека можеме едноставно да го усвоиме ова упатство со тоа што ќе добиеме најмалку 150 минути умерена аеробна активност неделно, објави весникот.

Умерената аеробна активност вклучува активности кои го зголемуваат отчукувањето на срцето и дишењето, но ни овозможуваат да водиме разговор без премногу напор. Примерите вклучуваат брзо одење, лесно џогирање, возење велосипед, пливање и танцување. Така и одењето се брои при снимање на овие минути.