Мултивитамините се главниот нутритивен избор за милиони луѓе, но тие не го продолжуваат животот, откриле американските лекари и научници кои следеле околу 300.000 луѓе постари од 20 години.

Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber
Новата студија што ја спроведоа истражувачите од Националниот институт за здравје (НИХ) и Националниот институт за рак, не потврди дека „употребата на мултивитамини го зголемува животниот век“, посочуваат тие во написот објавен во списанието ЈАМА Нетворк Опен (JAMA Network Open), објавено од Американското медицинско здружение.

Новото истражување го зеде предвид т. н. „ефект на здрав корисник“, кој влијае на ефикасноста на мултивитамините. Во тој случај, луѓето кои земаат суплементи имаат тенденција да јадат подобро, имаат помала веројатност да пушат и имаат поголема веројатност да вежбаат, од оние кои не земаат.

Мултивитаминските суплементи се рекламираат како зајакнување на имунитетот, зајакнување на енергијата, зајакнување на виталноста и „општа благосостојба“, но ова истражување следи сè поголем број истражувања кои нашле мала или никаква корист.

– Иако веројатноста дека тие се штетни е мала, веројатноста дека тие имаат јасна здравствена корист е исто така многу мала, а ние исто така сè уште немаме јасни докази за таквата корист – велат од Медицинскиот факултет на Харвард.

Иако овие резултати не можат да донесат дефинитивен заклучок, тие ја нагласуваат важноста на разновидна и здрава исхрана за да се добијат сите потребни хранливи материи. Наместо да се потпирате на мултивитамини, се препорачува да консумирате свежо овошје, зеленчук, протеини и цели зрна.

Оваа студија е во прилог на бројни други студии кои ја оспоруваат ефикасноста на мултивитамините во одржувањето на здравјето. Важно е да се знае дека додатоците во исхраната не можат да ја заменат урамнотежената исхрана и здравиот начин на живот.