Ова е листа од 7 работи кои не треба да ги правите веднаш по јадењето:

1. Не палете цигара – истражувањата покажуваат дека една цигара веднаш по оброкот е штетна како 10.

2. Не јадете овошје – консумирањето на овошје веднаш после оброкот предизвикува желудникот да се наполни со воздух. Овошјето треба да се консумира 1-2 часа по оброк или 1 час пред оброк.

3. Не пијте чај – непотребно го отежнува варењето на храната.

4. Не го разлабавувајте ременот – попуштањето на ременот може да доведе до преплет црева.

5. Не се бањајте – бањањето го појачува дотокот на крв во екстремитетите, а наспроти тоа крвта околу желудникот е намалена. Тоа го забавува процесот на варење на храната.

6. Не шетајте – шетањето исто така го отежнува работењето на дигестивниот систем.

7. Не легнувајте да спиете – храната која ја внесувате нема доволно простор и време да се свари, а тоа доведува до проблеми со желудникот.