Како што ни се достапни многу суплементи на пазарот, треба да одлучиме за оние кои се неопходни за нашите организми и кои можат повеќе да придонесат за нашето здравје. Иван одлучи да започне да внесува повеќе магнезиум по позитивните коментари на своите пријатели и да се увери во тоа колку е одличен за здравје.

Иако скептичен на почетокот, скоро се увери дека трудот не му бил залуден.

  • Во последниве десетина години, многу го сменив мојот начин на исхрана. Го исфрлил глутенот и речиси сите преработени јадења, додека се вратив на храна од житарици, органска храна и редовно вежбав. Не земав никакви лекови освен во некои ситуации кога тоа беше неопходно. Кога слушнав за магнезиум, станав љубопитен и почнав да истражувам. Открив дека магнезиумот речиси не е присутен во организмот и дека 80 проценти од луѓето не го внесуваат во доволни количества. Недостатокот може да доведе до некои здравствени проблеми. Дневната доза за мажите е 400 до 420 милиграма, а за жени 310 до 320 милиграми, а овој минерал е потребен скоро за секој орган во телото и кога го нема се чувствува веднаш, рече Иван.

Два најзначајни симптоми на недостаток на магнезиум се аксиозноста и несоницата. Се прашував колку е можно да ми недостасува овој минерал, бидејќи здраво се хранам, јадам здрава храна и не јадам брза храна. Открив дека дури и луѓе како мене, кои имаат толку строги мениа и внимаваат на храна и на своето тело, можат да страдаат од недостаток на овој минерал. Причината за тоа е модерениот начин на живот кој не тера да јадеме брза храна, како и факторите и како што се стрес и пијалоци со голем кофеин.

  • Магнезиумот му помага на мозокот да се опушти и да може да спие и да спие, игра и многу важна улога во централниот нервен систем. Ако ви недостасува магнезиум, тогаш може да се соочите со анксиозност и несакани дејства. Јас решив да се тестирам недела дена за да го видам ефектот и можам да кажам само пофални зборови. Ќе продолжам да пијам и понатаму, додаде Иван.

Магнезиумот е достапен во вид на шумски таблети и, во споредба со количеството на магнезиум во нив се препорачува да се земаат таблети еднаш или два пати дневно со чаша вода. Пред да се одлучите да пробате и во секојдневна употреба да внесувате додатоци на магнезиум, консултирајте се со вашиот лекар за дозата и начинот на користење.