Дали сте знаеле дека тоа што имате навика да пцуете, да играте видео игри, да џвакате мастика или што сте неуредни, е всушност добро за вашето здравје?

Некои навики кои многумина ги имаат и важат за лоши или некултурни, всушност според науката се добри за здравјето.

Секако, тоа не значи дека треба да се претера со вулгарни и некултурни работи, но важно е дека ако се умерени, ќе ви помогнат за менталното здравје и ќе имаат позитивен ефект врз расположението и мозокот.

Погледнете го светот од поинаква перспектива:

Гума за џвакање – го намалува стресот, ја подобрува меморијата и вниманието

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-02.jpg

Играње видео игри – ја подобрува способноста за учење и носење одлуки

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-03.jpg

Пцуење – намалува стрес, помага за ослободување од фрустрација и ја зголемува толеранцијата на болка

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-04.jpg

Неуредност – помага за стимулирање на креативност скриена длабоко во вас

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-05.jpg

Спиење до доцна – намалува ризик за срцев удар и мозочен удар

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-06.jpg

Озборување – го подобрува односот со пријателите и ослободува од стрес и анксиозност

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-07.jpg

Ждригање – помага во ослободување од болките во стомакот и непосакувани гасови

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-08.jpg

Несекојдневно бањање – ја омекнува кожата и ги задржува добрите бактерии кои не треба да се измиваат секојдневно

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-09.jpg

Ладен туш – ја подобрува циркулацијата на крвта, го подобрува имунитетот и помага при слабеење

ozboruvanje-pcuenje-neurednost-chudni-naviki-koi-se-dobri-za-vasheto-zdravje-10.jpg