Црвеното месо не треба да се јаде навечер бидејќи може да предизвика раздразливост  и несоница.

Објаснување за оваа појава дава биохемијата. Свинското и говедското месо поттикнуваат создавање супстанци кои се одговорни за хиперактивност кај луѓето. Намирниците од животинско потекло претставуваат еден вид допинг бидејќи го зголемуваат чувството на  енергија, сила и агресивност.

Освен месото, во вечерните часови треба да избегнувате чоколадо, мрсна храна и житарки. Најдобро е оброкот навечера  да содржи зеленчук, пченка, ориз ,ѓумбир, домат, банана, бадеми и семки зато што оваа храна содржи мелатонин -хормон кој го регулира сонот.