Интересно е што токму во кората од лимонот се наоѓа познатиот витамин Ц, тој во „кожата“ се содржи десет пати повеќе отколку во сокот. Кората, исто така, содржи многу вредно есенцијално масло што лечи главоболки, го подобрува расположението и ги третира воспалителните процеси.

Ако имате главоболка, ставете кора од лимон на слепоочникот или на челото. Болката ќе замине за неколку минути.

Ако не се чувствувате добро, пијте чај од лимон и јадете од лушпата. Ситно исецкајте ја коратаод лимон и раширете го во тенок слој на рамна чинија. Лушпите убиваат штетни бактерии.

За да ја осветлите кожата, користете кора од лимон (бришете го лицето со кора од лимон) и наутро пијте врела вода со лимон за да ги подобрите метаболизмот.