Недостатокот на витаминот Е е ретка појава и би требало доволно количина од овој важен витамин преку храната, а еве кои симптоми укажуваат на тоа дека ви недостасува.

Витаминот Е е неопходен за здравјето на кожата, очите и заштита на телото и келиите од опасните болести и инфекции, а препорачаната доза на дневно ниво изнесува околу 15 милиграми дневно.

Симптомите кои укажуваат на недостаток на витаминот Е се: отежнето движење и нерамнотежа, болка во мускулите и чувство на слабост, изненадувачки проблеми со видот и пореметено функционирање на органите и целиот организам.

Доколку чувствувате некој од наведелите симптоми, итно обратете се на лекар кој веројатно ќе би препише таблети за витаминот Е, односно додаток на исхраната. Меѓутоа, овие таблети никако не смеете да ги земете на своја рака бидејќи хипервитаминозата доведува до крварење и бавно зараснување на раните.

За да го спречите недостатокот на овој витамин и да го зачувате здравјето, редовно јадете намирници кои се богати со витаминот Е, како што се билното масло, јаткасти плодови, семки, житарици од цело зрно и производи од житарици.