Неколку научни студии сугерираат дека замрзнатите боровинки не само што ги задржуваат своите хранливи материи, туку во некои случаи може да имаат и повеќе од свежите.

Студијата објавена во Journal of Agricultural and Food Chemistry покажала дека замрзнувањето на боровинки може дури и да ја зголеми достапноста на антиоксиданти, особено антоцијани – моќни соединенија кои помагаат во борбата против воспалението и оксидативниот стрес.

За време на замрзнувањето, ледените кристали ги разградуваат клеточните ѕидови на бобинките, што му овозможува на нашето тело полесно да ги апсорбира овие корисни материи.

Слично на тоа, истражувањето спроведено на South Dakota State University покажало дека замрзнатите боровинки содржат еднакви, а понекогаш дури и повисоки, полифеноли и флавоноиди во споредба со свежите боровинки. Овие соединенија се клучни за здравјето на срцето и може да го намалат ризикот од хронични болести како дијабетес тип 2 и Алцхајмерова болест.