Дијабетичарите честопати се жалат на хронична болка во долниот дел на грбот

Научник од Стеленбошкиот универзитет објавил кои заболувања можат да предизвикаат болка во грбот.

Ако некое лице се жали на болки во грбот, тој или таа може да имаат карцином, остеоартритис или дијабетес.

Запомнете дека остеоартритисот влијае на зглобовите. Неговите симптоми се слабост на мускулите, вкочанетост на екстремитетите и неподвижност на грбот.

Болката во долниот дел на грбот може да биде симптом за рак на коските. Научникот тврди дека ракот на цревата, простатата, белите дробови и градите предизвикуваат и силна болка во грбот. Во овој случај, метастазите на туморот можат да се шират кон коските на ‘рбетот и да предизвикаат болка во грбот.

Друга опасна дијагноза е дијабетес, вели научникот. Како што покажуваат резултатите од неодамнешните студии, луѓето со дијабетес имаат 35% поголем ризик од болка во долниот дел на грбот. Дијабетичари, вели научникот, честопати се жалат на хронична болка во долниот дел на грбот поради проблеми со нервите и циркулацијата.

За жал, луѓето имаат тенденција да не се лекуваат, туку само да ги олеснат симптомите. Лекарите во овој поглед предупредуваат дека на овој начин може да се игнорира сериозна болест и да се најде веќе во напредна фаза.