Чешањето е чувство кое понекогаш може да не доведе до лудост. Оваа сензација обично е локализирана (т.е. се јавува на одреден дел од нашето тело), но може да се генерализира (т.е. да се појави чешање низ целото тело).

Кога нешто ја иритира нашата кожа, таа ја пробива заштитната бариера. Нашите клетки на кожата ослободуваат хистамин, а рецепторите на кожата испраќаат сигнал до нашиот мозок што нè поттикнува да се гребеме, односно да се чешаме.

Сепак, заедничката студија на научниците од САД и Германија открила дека луѓето кои се чешале на кожата, редовно им бил дијагностициран карцином. Извештајот беше објавен во списанието на Американската академија за дерматологија.

Тешкото чешање може да укаже на карцином, според меѓународен тим за истражување предводен од Валери Ларсон од Медицинскиот факултет Џонс Хопкинс во Балтимор и Сонија Стендер од универзитетската болница во Мунстер.

Научниците ги анализирале податоците за скоро 17.000 возрасни пациенти третирани на чешање во болницата Џон Хопкинс помеѓу 2013 и 2017 година. Нивните податоци се споредуваат со околу пет милиони пациенти кои не доживеале чешање.

Пациентите кои се чешаат се дијагностицираат со карцином шест пати почесто.

Истражувачите откриле дека постои поврзаност помеѓу чешање на кожата и осип што се појавува на кожата, со две форми на леукемија, тумори на коските, бронхијални карциноми и мултипличен миелом.

Според нивната хипотеза, чешање и осип и тумори може да имаат заеднички предизвикувач што го зголемува воспалението и предизвикува реакции.

Во исто време, истражувачите сè уште не можат да кажат со сигурност што се случува прво: тумор или чешање. Но, тие ја ценат отворената врска меѓу нив како многу важен наод.

Според нив, чешањето од нејасна природа треба да биде знак за лекарите дека пациентот треба да се прегледа за можен карцином.