Речиси не постои ниту една личност која немала херпес барем еднаш во животот. Исто така познат како треска, херпесот најчесто се појавува кога имунитетот е ослабен и се манифестира со болка и пецкање.

Болестите кои предизвикуваат пад на имунитетот влијаат на појавата на херпес. Стресните периоди, како ментални така и физички, можат да предизвикаат херпес, а често се јавуваат кај жените за време на менструалниот циклус.

На оваа болест и претходи пецкање, чувство на непријатност, чешање и неколку дена подоцна се појавуваат меурчиња полни со бистра течност. Потоа, херпесот започнува да чеша и пецка, а чистата течност се менува во матна. Ова е најризичниот период, бидејќи со пипкање може да се пренесе на очите или на други личности. После пет до седум дена, меурчиња пукнаат и се создаваат рани, по што лицето повеќе не го претставува извор на инфекцијата.

Одржувањето на хигиената е неопходно за лекување на херпес. Не споделувајте прибор за јадење или чаши со други бидејќи херпесот е пренослив. Контактирајте го вашиот лекар за да ја излечите оваа болест на најдобар и најбрз начин и да откриете на што треба да посветите посебно внимание за да во иднина ја појавата на спречите херпес.