Фејсбук најави дека почнува со пилот проект чија цел е наплаќање на членството во групите на оваа социјална мрежа.

Тоа значи дека основачот и извршниот директор Марк Цукерберг ги измами корисниците кога рече дека нема да дојде до такво нешто, а ваквиот потег на претставниците на Фејсбук е образложено во соопштение.

  • Поттикнати од поединечни администратори на различни групи на Фејсбук, одлучивме дека дојде време да им пружиме поддршка за тие да можат да ја продожат квалитетната работа во финансиски сигурено опкружување, се вели во соопштението.

Пилот проектот почнува денеска, а ќе биде имплементиран во неколку групи, чии чланови ќе бидат известени дека за натамошно учествување во нив ќе мораат да плаќаат месечна членарина.

Нејзиниот износ го одредуваат администраторите на тие групи, а се претпоставува дека тоа ќе изнесува од пет до 30 долари.

  • Сметаме дека мерката ќе биде приземена за на администраторите да им се овозможи заработка за нивниот ангажман во одржување на група, што на крајот ќе придонесе и во развој на дигиталната заедница, се вели во соопштението.

Претплатата ќе се плаќа преку апликациите на IOS и Андроид телефоните.