Путерот го подобрува вкусот на секое јадење, нема сомнение за тоа.

Можете да го намачкате на леб, да го додадете во сос за тестенини или да го измешате со ориз. И само затоа што секое јадење го прави подобро, направивте залихи кога последен пат ја намалија цената. Дефинитивно нема да можете да потрошите се до крајниот рок.

Решение? Замрзнете го путерот и ќе трае до една година. Подолу ќе дознаете како да го правите тоа, плус како да го одмрзнете.

Ако путерот и понатаму е оригинално спакуван и затворен во амбалажа, може да го ставите во замрзнувач и да остане максимум 12 месеци. Ако замрзнете отворен путер, преостанатиот путер завиткајте го во проѕирна амбалажа, а потоа се спакувајте во вреќичка со патент и ставете го во замрзнувач.

Како да одмрзнете замрзнат путер

Ако имате рецепт за кој е потребен замрзнат путер, тогаш во ред. Ако тоа не е случај, одделете го путерот и ставете го на чинија која е безбедна за употреба во микробранова печка. Започнете со одмрзнување, но само 10 секунди. Свртете го секој пат. Тоа е кога немате време да чекате. Меѓутоа, ако имате време, најдобро е замрзнатиот и спакуван путер да го ставите во фрижидер и да го оставите да се одмрзне (најдобро преку ноќ).