Постојат многу состојби кои можат да влијаат на ушите и да предизвикаат болно воспаление. Најчесто овие се компликации предизвикани од вирусни и бактериски инфекции. Во повеќето случаи, воспалението во ушите е доста сериозно и може да има негативно влијание врз нашиот секојдневен живот.

За среќа, постојат некои домашни лекови и методи кои можат да помогнат во смирување на воспалението и болките во ушите. Тие се добро надополнување на третманот што ќе го препише вашиот лекар.

Топли облоги

Топлината ја ублажува болката и го забрзува процесот на надминување на воспалението во организмот. Загрејте памучна крпа и ставете ја на болното уво. Оставете го да отстои најмалку 10-15 минути за да се остави топлината да реагира. Електричните перници исто така прават одлична работа, на која можете удобно да легнете и да дозволите топлината да има свои корисни ефекти. Ако немате електрична перница, можете да загреете морска сол во сува тава, да ја завиткате во крпа и да ја поставите над болното уво.

Маслиново масло

Маслиновото масло е природна маст што може да се примени внатрешно во ушниот канал. Маслиновото масло помага во олеснување на болката и го намалува зголемениот секрет на ушниот восок воспаленија. Има антиинфламаторни и аналгетски својства.

Масажа

Болката во ушите исто така може да се намали со нежно масирање на надворешноста на увото. Започнете од задниот дел и одете до ушите со лесни движења на масажа.

Ѓумбир

Коренот има моќни антиинфламаторни, антимикробни и антифунгални својства. Исцедете го сокот од ѓумбир за да се загрее или вари лушпа на коренот. Потопете крпа со него и нанесете го на болното уво.

Лук

Лукот е познат по своите антиинфламаторни ефекти. Се нарекува природен антибиотик заради антибиотиците и антимикробните активни супстанции што ги содржи. Ја ублажува болката и непријатноста на воспалението. Потопете ги чешниња лук во малку масло од сусам или маслиново масло, малку загреано. Од добиената течност, капнете неколку капки во секое уво.