Европскиот центар за контрола на болестите денеска ја објави новата „мапа на коронавирусот“, според која земјите од регионот во најголем дел се во темноцрвената боја, како и балтичките земји Литванија и Естонија.

Од поголемите земји, Германија е речиси целосно во црвена боја, Франција е претежно жолта, со црвени и зелени делови од земјата, а Шпанија варира од црвена до зелена, во зависност од делот на земјата. Шампионот во вакцинацијата во Европа, Португалија, е цела со жолта боја. Најдобра епидемиолошка ситуација се уште има во Чешка, Полска и Данска, кои претежно се во зелена боја, како и Унгарија која добро се снаоѓа со заразата.

За потсетување, црвената боја на мапата значи 14-дневна стапка од 75-200 заразени на 100.000 жители, со позитивен удел од повеќе од четири проценти, и области каде што стапката на 14-дневната заразена е од 200 до 500, и темноцрвените области каде што 14-дневната стапка е повисока од 500.

Советодавната епидемиолошка карта на ЕЦДЦ за Европа се објавува секоја недела врз основа на 14-дневната инциденца и учеството на позитивните тестови во вкупниот број тестирани.