Секој потрошувач на тврд сапун на него остава „свои“ микроби, тој е лоша подлога за развој и ширење на бактерии, вели директорот на германскиот Консултативен центар за болничка епидемиологија и контрола на зарази, Др. Ернст Табори за германскиот весник Добро здравје.

Додава дека бактериите не умираат веднаш, но не живеат долго, па тврдиот сапун не е ништо помалку хигиенски од течниот.

Табори истакнува дека бактериите во течниот сапун не успеваат да се размножат, но можат на пумпата на шишето.

Но, бројот на бактерии на тврдиот сапун или на пумпата на шишето со течен сапун не е причина за загриженост ако луѓето темелно ги мијат рацете откако ќе ги допрат.

Затоа, двата вида сапун можат да се користат без никакво двоумење во приватните домови.

Табори додава дека сапунот не мора да содржи дезинфициенси или дезинфективни додатоци.

При изборот на сапун, течен или тврд, водечката мисла би можела да биде загриженоста за заштита на околината.

Тврдиот сапун е многу помалку штетен за околината отколку течниот, затоа што откако ќе се потроши течниот сапун останува многу повеќе пластичен отпад.

Покрај тоа, научниците проценуваат дека за производство на течен сапун е потребно да се потроши пет пати повеќе енергија во однос на тврдиот сапун.

Првиот сапун започнал да се произведува пред повеќе од пет илјади години. Првите производи од сапун се направени од маснотии и пепел од дрво. Постепено почнало да се додаваат и други состојки, меѓу нив и растителни масла и сокови и говедска лој и глина.

Денес сапунот е цврсто парче, крема или течен раствор кој е составен од молекули. Овие молекули на сапун се комбинираат со неполарни материи на кожата, вклучувајќи прашина, нечистотија, маснотии и слично. Покрај тоа, овие елементи се поврзани со поларни молекули на вода.

Така, хемискиот состав на сапунот е посредник помеѓу водата и загадувањето. Молекулите на нечистотија се комбинираат со вода и се мијат од кожата.

Составот на модерен сапунски производ многу се разликува од претходно користените методи. Основата на производот вклучува растворливи соли добиени од хемикалии и соединенија на различни масни киселини.

Индустрискиот сапун содржи растителни масла и животински масти, бои и вкусови, хемиски нечистотии и козметички адитиви, глицерин, а понекогаш и ланолин.