Француската влада побара од граѓаните да примат дополнителни дози од вакцината против коронавирусот пред новогодишните празници и препорача носење маски во јавниот превоз.

Бидејќи епидемијата на коронавирус повторно владее во Франција, но и во соседните земји, надлежните сметаат дека е потребна дополнителна доза, бидејќи е евидентирана и епидемија на грип и на бронхитис.

Француското Министерство за здравство соопшти дека од почетокот на октомври 2,8 милиони луѓе примиле вакцина против коронавирусот, што е помалку отколку во соседните земји.

Што се однесува до грипот, во аптеките се продадени 9,9 милиони вакцини, што е намалување за пет отсто во однос на 2021 година.

Министерството потсети на превентивни мерки, како што се често миење раце, проветрување на просториите и носење маска во затворени простории, особено во јавниот превоз. Носењето маска се препорачува, но не е задолжително.