Мерните станици ширум земјата покажуваат дека воздухот пак е загаден, а моментално најзагадено е кај Ректоратот при УКИМ во Скопје се измерени рекордни 558 µg/m3.

Во Струмица ноќва се измерени 420 µg/m3, во Кичево 362 µg/m3, а загаедени се и Гостивар Центар и Карпош.

На интернет страницата Ер вижуал (www.airvisual.com) на која има ранг листа на најзагадни градови во светот, Скопје е на десетто место. Синоќа во скопската општина Гази Баба беа измерени рекордни 948 микрорграми ПМ честички на метар кубен.