Проширени капилари

Истражувачите на Универзитетот во Мичиген заклучиле дека дури и мал недостаток на витамин Ц може да доведе до проширени капилари. Справувањето со проблемот е полесно од кога и да е: јадете киви, црни рибизли и брокули – нема долго да ги чекате резултатите.

Тешко заздравување на раните

Ако случајно сте се пресекле на прстот и раната не зараснува неколку недели, тоа е сигурен знак дека ви недостасува витамин C. Тоа е затоа што овој елемент е одговорен за синтезата на колаген – ако нема доволно, на самата кожа и треба многу време за да се опорави.

Сува кожа и коса

Работите не се толку едноставни: кожата и косата почнуваат да страдаат од недостаток на речиси секој елемент.

Лош тен

Повторно, да се реши проблемот е многу едноставен: во вашата дневна рутина вклучете средства со витамин Ц, но внимавајте во кремот или серумот да нема премногу висока концентрација на витамин Ц, и не заборавајте на заштита од сонце.