Брокулата е зелен зеленчук и ретко е застапен во нашата македонска кујна, а преставува права ризница на корисни нутиритенти, кои се многу значајни за одржувањето на здравјето на човекот.

Овој зеленчук најмоќно влијае во борбата против опасната бактерија хеликобактери пилори, со која за жал сè соочуваат се повеќе луѓе ширум светот.

Ако не се третира навреме и правилно, може да доведе до многу тешки состојки како чир на желудник, пукање на слепо црево, па дури и карцином.

Брокулата е богата со железо, калциум, магнезиум, сулфур, витамини, а особено витамин Б.

Може да ја користите како додаток, главно јадење, во смути, сокови, каши.

Со вкусен оброк од брокула заштитете се од оваа опасна бактерија, но и придонесете за зачувување на општото здравје на организмот.