Бремените жени имаат поголема веројатност да страдаат од вирусни инфекции

За време на бременоста, имунолошкиот систем слабее, бидејќи фетусот се развива во телото на мајката. Ова е нормална појава, и не е причина за загрижување. Лошата работа е, сепак, дека телото станува поподложно на вирусни и бактериски инфекции, кои можат да бидат поакутни од вообичаеното. Затоа, важно е да ја следите вашата состојба и внимателно да увидите кога можете сами да го надминете тоа и кога е време да посетите лекар.

Ако сте бремени и имате постојана кашлица што лачи секрети, многу е веројатно дека имате вирусна инфекција на горниот респираторен тракт што ве мачи. Кај бремени жени, кашлањето е често потешко од вообичаеното и побавно. Дури и ако силно кашлате, шансата да му наштетите на вашето бебе со грчеви на абдоминалниот ѕид е минимална.

Ако кашлицата е придружена со треска, студ, болка во зглобовите и умор, може да биде грип. Важно е да побарате совет од доктор за да ве советува како да постапувате. Вирусите на грип се поопасни од другите, затоа е потребна медицинска помош.

Зошто жените кашлаат повеќе за време на бременоста?

Постојаната кашлица и продолжена за време на бременоста лежи во фактот дека имунолошкиот систем е послаб, според  научниците од универзитетот Стенфорд. Затоа, бремените жени се повеќе подложни на влијанието на бактериите, кои ја влошуваат состојбата и предизвикуваат компликации.

Кога треба да го посетите вашиот лекар ако сте бремени и имате кашлица?

Кашлањето самостојно ретко може да му наштети на бебето во ретки случаи. Висока треска, вируси од грип, бактериски инфекции се оние кои можат да создадат дополнителни проблеми.

Одете на лекар ако:

Имате постојана кашлица која се влошува и се развива густ секрет;

Ако се чувствувате уморни често;

Имате висока температура која не се намалува по земањето парацетамол;

Акоимате треска, кашлица до зеленикави, жолти или кафеави секрети;

Вашето дишење е тешко.

Сите овие симптоми може да укажуваат на тоа дека имате инфекција во градите некаде на дишните патишта. Затоа, консултацијата со специјалист е задолжителна за да се утврди точниот третман врз основа на специфични студии. Само лекувањето е опасно и контраиндицирано.