Жалфија е погодна за лекување на нарушување на работата на срцето и нервите, менструалните тегоби, воспалението на устата и грлото, како и на воспление на црева и претерано потење.

Доколку имате поизразени менструални болки тогаш се препорачува да ставите 50 грама лисја од жалфија во 100 грама ладна вода.

Потоа истиот чај да се остави да врие 15 минути, да се процеди и да се пие трипати дневно во текот на менструацијата.