Најважното правило за здрав живот е минимум осум чаши вода дневно. Доколку вежбате и се обидувате да ослабнете, добро е да знаете дека со било кој посебен режим на исхрана нема да ги постигнете очекуваните резултати без правилно внесување на вода во организмот.

За циркулацијата, но и за оптималната работа на цревата, количеството на вода кое го внесувате е пресудно.

Сепак, и за ова постојат дебати. Можеби сте слушнале дека се’ погласно се зборува дали е подобро да се консумира ладна или топла вода. Всушност, за правилно функционирање на организмот добри се и двете опции, но постојат правила.

Ладна вода

Не постои подобар начин за освежување од ладна вода, а еве како треба да ја пиете и зошто е добра.

– Пред тренинг го забрзува топењето на калориите.

– Ја симнува температурата на телото.

– Расонува.

– Ако сте нерасположени, може значително да влијае на вашата психа.

Топла вода

Можеби сте слушнале за Ајурведска медицина, целосен систем на лекување од Индија која користи конститутивен модел. Нејзината цел е да овозможи водич кон исхраната и животниот стил на луѓето за да можат да останат здрави како и на луѓе кај кои може да го подобри нивното здравје. Според ова учење топлата вода е секогаш добар избор, особено наутро по будењето, бидејќи ја потикнува работата на сите органи и е одлична за  метаболизмот. Топлата вода е благодет и за уште неколку други работи.

– После тренинг, против болки во мускулите.

– Го спречува стареењето на кожата.

– Одлична е за работата на цревата.

– Нема да имате проблем со варењето на храната.