Поради посебната варијација на гените што некои луѓе ги имаат, а други не, телото поинаку се справува со кофеинот, велат научниците.

Дали после пиење кафе, имате проблем да заспиете или пак тоа не ви прави разлика?

Дали некогаш сте се запрашале зошто кофеинот влијае на луѓето различно?

Шкотските научници ја открија причината зошто некои луѓе се будат со кафе, додека кај други нема влијание.

Ова е посебна варијација на генот PDSS2 што некои луѓе го имаат, додека други не. И овој ген влијае на начинот на кој телото го разложува кофеинот, што пак влијае на задржување на кофеинот на телото.

Анкетата спроведена во северна и јужна Италија опфати повеќе од 1 000 луѓе, додека повеќе од 1.700 луѓе учествуваа во Холандија. Сите испитаници пополнија прашалник во кој напишаа колку кафе пијат дневно.

Научниците дошле до заклучок дека оние кои пиеле помалку кафе, исто така, имаат некои варијации во генот. Кофеинот се распаѓа побавно и на тој начин останува подолго во телото и го одржува буден подолго.

Од друга страна, оние кои го немаат овој ген, имаат потреба да пијат кафе неколку пати на ден.

Покрај овој ген, вашето задржување на кофеинот е исто така под влијание на вашиот метаболизам и дали сте пушач.

Ако пушите, тогаш исто така ќе треба да пиете повеќе кафе. Важно е да се земат предвид количината на кафе што се консумира дневно, како и ефектите што може да ги има на организмот. Ако го тресете или прескокнувате срцето, време е да го намалите количеството на тоа.