Кога ќе го гризнете мекиот и сладок плод на крушата, малкумина размислуваат за тоа колку е корисно за здравјето. Крушата припаѓа на семејството рози и е сродство со јаболкото и дуњата. Постојат неколку илјади сорти на круши, секоја со различна форма, боја, големина и вкус. Различни сорти се достапни во текот на годината, иако нивната врвна сезона е од средината на август до крајот на октомври.
Плодовите од круши се богати со минерали: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо и бројни микроелементи. Исклучително е богат со витамини, особено витамините А и Ц, а повеќето витамини од групата Б и Д. Интересно е што крушите содржат повеќе пектин од јаболката. Тие се одличен извор на диетални влакна, кои имаат лековито дејство прво на дигестивниот систем, а потоа и на кардиоваскуларниот систем.
Тие предизвикуваат помалку алергии од другите овошја. Тие се корисни за лекување на воспаление на мукозните мембрани, колитис, хронично заболување на жолчното кесе, артритис и гихт. Може да биде корисен и за намалување на високиот крвен притисок. Поради лековитите ефекти на антиоксидантот глутатион, го намалува и ризикот од мозочен удар.
Го регулира нивото на холестерол во крвта. Содржината на антиоксиданси во крушите помага во заштитата од штетните ефекти на слободните радикали и на тој начин го зајакнува имунолошкиот систем. Некои извори наведуваат дека крушите го содржат минералот бор, кој има способност да го задржува калциумот и на тој начин да го намали ризикот од остеопороза.
Слаткото овошје брзо го елиминира гладот, а во исто време обезбедува сила и неопходна дневна енергија. Поради големото количество на калциум што го содржи, крушите се овошјето кое најмногу се препорачува за децата и младите. Содржи и сорбитол, кој е корисен за зајакнување на забите.
Сокот од круша е одличен извор на енергија. Благодарение на природните овошни шеќери фруктоза и левулоза, погоден е и за дијабетичари. Поради освежувачкиот ефект, сокот од круша може да ги ублажи металоидите. Кога купувате круша, барајте цврсти, но не премногу тврди, мазни плодови без оштетувања, темни меки делови или знаци на мувла.
Бојата на крушата не мора да биде еднолична, туку може да содржи црвено-кафени површини или кафени дамки на кората, кои се карактеристични за некои подвидови и често содржат поинтензивна арома. Најдобро е да ги измиете под млаз вода пред употреба. Доколку ги јадете свежи, оставете ја лушпата бидејќи е богата со диетални влакна.
Може да се консумираат сами или во комбинација со силни сирења како горгонзола и пармезан. Тие се исто така одличен додаток на есенските и зимските салати. Доколку се варени, потребно е да се излупат пред да се варат. Крушите брзо ја менуваат бојата по лупењето, па затоа треба да се намачкаат со сок од лимон или да се стават во вода закиселена со лимон.
Крушата се користи за производство на висококвалитетна ракија, се користи во компоти и џемови, а може да се користи и за подготовка на вкусни конзервирани овошни производи.