Направете си вино од капини, лек за анемија, посебно кога се децата во прашање, трудници и доилки.

Помага и за здравје и имунитет на телото.

СОСТОЈКИ:

  • 5 килограми капини
  • 1 килограм шеќер

ПОДГОТОВКА И УПОТРЕБА:

  • Капините се мијат убаво, се чистат и се ситнат. Се ставаат во стаклена тегла, ред капини, па шеќери така додека има и капини и шеќер.

Се остава на сонце шест недели во затворена тегла.

Се процедува со газа и се става во шише, но важно е да не се полни до врв поради тоа што е можно дополнително да врие.
Се чува на ладно место, а се пие пред оброк наутро или навечер пред спиење.