Погледнете кои проблеми можат да се појават после пливање и како да ги спречите.

1. Црвенило и чешање на очите

Ако по пливање во базен во очите ви се појави црвено и очите почнат да ви солзат, можеби причината е хлор, кој реагира со пот, урина и нечистотии во водата, создавајќи хемиско соединение кое го напаѓа заштитниот слој на солзи во окото.

Што можете да направите: При акутни симптоми може да помогнат вештачки солзи, и ако нема подобрување, проверете дека не сте заработиле коњуктивитис (воспаление на конјунктивата).

2. Воспаление на очниот капак

Ако црвенилото и пецкањето траат подолго од 24 часа, задолжително одете кај офталмологот. Нечистотијата, бактериите, косата, потта и изметот во водата можат да влезат во рожницата или капакот и да предизвикаат воспаление.

Што можете да направите: очилата за пливање ќе ги заштитат вашите очи. Ако носите контактни леќи, отстранете ги додека се капете, бидејќи преку нив вирусите и габите можат да влезат во око и да предизвикаат сериозна инфекција.

3. Дијареа и повраќање

Цревни или “коли” бактерии со фекалии се топат во вода. Покрај тоа, паразитите со криптоспоридија, исто така, кои се наоѓаат во цревата, можат да се најдат во базенот. Додека пливаат во базенот, здрави луѓе во просек испуштаат 0,14 грама фекалии, а деца значително повеќе.

Проблемот е што криптоспоридијасите, за разлика од другите предизвикувачи, се отпорни на хлор. Инфекција од бактерии во цревата обично предизвикува непријатност за неколку дена, но децата и луѓето со ослабен имунолошки систем може да имаат драматичен пресврт, па потребна е консултација со лекар.

Што можете да направите: Не постои начин да се заштитите, единственото нешто што можете да го направите е да бидете сигурни дека не голтате вода.

4. Осип на кожата и чешање

Причината за иритација на кожата може да биде Pseudomonas aeruginosa. Особено мали базени со топла вода, како што се детски или џакузи, се богати со нив. По капење иритација на кожата обично се јавува по 8-48 часа. Силно чешање, покачена температура и отекување на лимфните јазли се симптомите кои се нарекуваат “Вирлен дерматитис”, кој обично престанува по една или две недели.

Што можете да направите: Убаво истуширајте се и избришете по капењето.

5. Воспаление на ушите

Ако имате болка во увото по пливање во базенот, ако тоа е црвено и набабрено, може да се работи за воспаление на надворешниот ушен канал. Повремено може да дојде до протекување од ушите и непријатен контакт, па дури и послаб слух. Ако забележите такви симптоми, обратете се кај вашиот лекар. Понекогаш симптомите се толку изразени што пациентите остануваат во кревет неколку дена. Воспалението обично е предизвикано од бактерии како што е Pseudomonas aeruginosa.

Што можете да направите: По пливање, исплакнете ги ушите со проточна вода.

6. Габи на нозете

На влажни плочки, тие се навлекуваат и лесно се вкрстуваат во влажната и омекната кожа на ногата. Инфекцијата обично започнува помеѓу прстите: кожата е црвена, се создаваат мали меурчиња и се јавува чешање. Тогаш кожата се зацрвенува и кога ги шириме прстите, чувствуваме болка. Габите мора да се третираат, не поминуваат сами по себе. Т.н. антимикотици можат да бидат во форма на креми, тинктури или прав.

Што можете да направите: Носете влечки и отстранете ги веднаш пред да влезете во базенот. Ако сте склони кон габични инфекции, нанесете антимикотик на нозете и по капење убаво исушете ги со пешкир.

7. Брадавици

Брадавиците се предизвикани од вируси и тие можат да се појавуваат насекаде. Особено заразен е вирусот што предизвикува брадавици Molluscum contagiosum, тој за миг се шири во телото, особено ако се почешате, а потоа се допрете по други делови на кожата. Тие обично не се болни и претставуваат исклучително естетски проблем. Меѓутоа, во повеќето случаи, имуниот систем ги надминува по неколку месеци и стануваме отпорни на овој вирус.

Што можете да направите: Во соблекувалната и под туш бидете сигурни дека носите чевли кои ќе ги тргнете на работ на базенот пред да влезете во вода.

8. Воспаление на мочниот меур

Жените се најмногу осетливи на овој вид на инфекција. Секоја бактерија од водата лесно стигнува до мочниот меур, бидејќи женскиот уринарен канал е многу краток. Симптоми на воспаление на мочниот меур се болка и чувство на печење, како и честа потреба за мокрење.

Што можете да направите: Веднаш извадете го влажниот костим за капење и облечете се суво. Пијте колку што е можно повеќе течност, и по пливање во базенот, испразнете го стомакот за да ги избркате потенцијалните предизвикувачи.