Вообичаена практика е луѓето да празнуваат и да ги спојат двата празника

Како што се приближуваат Нова година и Божиќ, секоја година започнува дискусија за тоа како и кога да се одмори.

Многу работодавци се толерантни со своите вработени, други не толку многу.

Овој 31 декември се паѓа во вторник и е работен ден. Во оваа пригода, лекарите ќе ни откријат дали е нездраво да се работи на овој ден.
Експертите сметаат дека работата во последниот ден од изминатата година не е штетна, особено ако работата ве  задоволува.

„Работата не е никогаш штетна. Ова не е првиот ден што работиме, туку сосема нормална ситуација“, рече Оксана Драпкина, главен хонорарен терапевт во руското Министерство за здравство.

Сеченова Алексеј Умрухин забележува дека ако некој ја заврши работата со задоволство, тогаш заморот на крајот на денот е придружуван од задоволство.

„Ова ги насочува физиолошките процеси во поволна насока и го подобрува резервниот капацитет на телото“, коментира експертот.
Спротивниот ефект се добива ако лицето не ја сака својата работа. Според Умрухин, важно е прво да се ослободиме од негативните емоции, а потоа да се прослави Новата година.

Специјалистот додава и дека е важно да спиете после работа на 31 декември, или едноставно да легнете да одморите.

Покрај тоа, ако некој не спиел доволно во последната недела пред Новата година, тој или таа треба да ја зголемат должината на спиењето за да го надоместат дефицитот од сон.