Лекарската комора на Македонија бара најстроги санкции за сторителот кој го прегази Др.Ѓорѓи Јота

Во кругот на клиничкиот центар во Скопје вчера се случи инцидент во кој доктор Ѓорѓи Јота се здоби со тешки телесни повреди и се наоѓа во тешка живото-загрозувачка состојба. Др.Јота…

Во кругот на клиничкиот центар во Скопје вчера се случи инцидент во кој доктор Ѓорѓи Јота се здоби со тешки телесни повреди и се наоѓа во тешка живото-загрозувачка состојба. Др.Јота бил прегазен од автомобил на булеварот Водњанска додека го напуштал своето работно место. Од Лекарската комора најстрого го осудуваат вчерашниот инцидент и бараат одговорност и најстрого санкционирање.

-Особено сме згрозени од фактот што сторителот без да пружи и повика помош го напуштил местото на настанот оставајќи го повредениот во тешка, животнозагрозувачка состојба. Ценејќи ја сериозноста на овој случај упатуваме јавно барање до судско-обвинителскиот систем навремено, сериозно и одговорно да пристапат кон решавање на овој случај, а сторителот да биде најостро санкциониран. Искрено и силно се надеваме за позитивен исход од лекувањето на нашиот колега, кој е исклучителен професионалец и кој со години дава огромен и значаен придонес за развој на професијата, едукација на млади лекари и спасување на човечки животи. Овој случај покажува дека не е потребно подигање на безбедносните стандарди само во здравствените установи, туку и во нивната непосредна околина, каде покрај здравствените работници се движат и лица кои поради здравствената состојба имаат потешкотии во движењето, како и инвалидизирани лица. Неопходно е да се создадат побезбедни услови за работа на здравствените професионалци и за лекување на пациентите, се вели во соопштението на Лекарската комора.

 

Од Лекарската комора велат дека надлежните институции потребно е да демонстрираат поголема подготвеност за санкционирање на ваквите инциденти, бидејќи лекарите не секогаш можат да го спасат животот на повредените, кои воопшто не би настрадале доколку сите се однесуваат одговорно. Лекарската комора, согласно своите надлежности, е подготвена за активно вклучување и давање придонес во сите процеси кои ќе значат унапредување на здравствената професија, здравствениот систем и третманот на пациентите.


Related Articles