ниверзитетска Клиника за хематологија во периодот на вонредна состојба предизвикана од ширењето на коронавирусот работи со полн капацитет, согласно препораките за работа на Министерство за здравство.

Секојдневно, како што посочуваат од Министерството, се спроведуваат мерки кои имаат за цел заштита и максимална безбедност на пациентите и медицинскиот персонал, истовремено обезбедувајќи им на пациентите 24-часовен континуиран специфичен третман. Најважна улога во превенцијата на Ковид-19 кај хематолошките болни има контролата на основната хематолошка болест.

Поспецифичните препораки за најчестите хематолошки заболувања може да се прочитаат на линкот: shorturl.at/xOS56 , што на својот ФБ профил го објави министерот за здравство Венко Филипче.