Најголем број новозаразени во Словенија во последните месец и половина

Тоа е најголем број нови потврдени случаи на коронавирус за еден ден во последните месец и половина, така што владата треба да донесе одлука денес на итна седница за тоа…

Тоа е најголем број нови потврдени случаи на коронавирус за еден ден во последните месец и половина, така што владата треба да донесе одлука денес на итна седница за тоа како да спречи понатамошен брз раст на зарази, потврди министерот за здравство Томаж Гантар на прес-конференција пред владината седница.

Осум нови случаи на зараза со коронавирус се пријавени во Љубљана, Кршко и Копер, а меѓу нив има и тројца странски државјани.

Со осум нови случаи на инфекција, вкупниот број потврдени случаи во Словенија се зголеми на 1511, од кои 15 инфекции се потврдени во првите три дена од оваа недела, што владата ги смета за последица на мерките за олеснување и отворање на границите, односно влез од земји каде епидемијата не е под контрола. .

Во Словенија моментно има 30 активни случаи на инфекција, а уште шест пациенти се лекуваат од ковид-19, вклучително и еден сериозно болен во единицата за интензивна нега на Клиниката за инфективни болести во Љубљана.


Related Articles